Skip to Content

Mine fem semestre på Gram Højskole

13. februar 2025 af
Mine fem semestre på Gram Højskole
6510NYT

En beretning fra borgerjournalist Kaj Lindvig om Gram Højskole


Baggrund

Gram Højskole var lukningstruet i august 2022. Gode kreative folk med Svend Brodersen i spidsen fandt en løsning ”fem minutter i 12”. Funktionærboligen på tre etager og med 27 dobbeltværelser og 3 mindre lejligheder blev solgt til GSK Aps., som var et selskab ejet af Jørn Kudsk og Jacob Olesen i Kastrup. Dette bragte tilstrækkelig kapital på bordet til af en ny aftale med Sydjysk Sparekasse kunne indgås og sikre, at Slots- og Kulturstyrelsen ville udbetale statstilskuddet for perioden 01.08.2021 – 31.07.2022. Gram Højskole kunne starte en reorganisering for driften fremadrettet.

I perioden fra den spæde opstart i 2021 var der taget afsked med tre forstandere og flere bestyrelsesmedlemmer. Første trin var at få nyvalgt fire nye bestyrelsesmedlemmer for at

supplere den nu stærkt decimerede bestyrelse. De fire nyvalgte blev Steen Dall og Kaj Lindvig, begge fra Gram, samt Jesper Elkjær og Lars Rasmussen fra Kolding. Disse fire udgjorde nu sammen med de siddende bestyrelsesmedlemmer Pia Larsen og Ulrik Overby fra Gram og Hanne Grethe Holm fra Ribe den nye bestyrelse. Hans Bløde var suppleant og Svend Brodersen tilknyttet som ressourceperson. Bestyrelsen konstituerede sig med Kaj Lindvig som formand og Steen Dall som næstformand.

Bestyrelsesarbejdet starter

Hvad gør man, når der ikke er elever på skolen, ikke udbudt mange ugekurser fremadrettet og organisationen mangler en forstander? Svaret blev hurtigt: Der skal ansættes en Forstander hurtigst muligt, laves et kursusprogram, der kan tiltrække elever på kurser af 20 og 14 ugers varighed med start fra januar 2023 og et ikke uvæsentligt antal ugekurser, der kan tiltrække ugekursister i slutningen af efteråret 2022 og foråret 2023. I mellemtiden skal der spares på alt der kan spares på, for skolen skal overleve af et månedligt statstilskud på niveau med 2021/22 og en mulighed for at trække lidt på den bevilgede kassekredit.

En ny forstander, Gert Møller Jensen blev ansat pr. 01.12.2022 og havde selv defineret de første højtprioriterede opgaver: 20-30 elever på lange kurser fra Januar og 500 kursister frem til 01.08.2023 samt at få etableret en organisation med lærer og forskelligt personale i administration, køkken mv. Dette lykkedes og Gram Højskole begyndte at fungere som en skole med tilgang af elever og kursister, en administration der fungerede og en dygtig lærerstab, der var klar til de mange nye udfordringer. Skolen var i gang og nye mål kunne sættes for også at gøre driften rentabel. En rentabel drift viser sig vanskelig og kan udelukkende opnås, hvis der kommer et tilstrækkeligt antal elever og et stort antal ugekursister. 

Et mål blev hurtigt, at skolens ca. 100 sengepladser skulle fyldes minimum 80% - ca 30 elever og 50 kursister hver uge. I to måneder om sommeren, hvor der ikke var elever, skulle der så være 80-100 kursister pr. uge. Staben var dygtig til at udvikle og tilbyde nye kurser og 2023 blev et travlt år – økonomisk dog stadig ikke helt hvor bestyrelsen ønskede det skulle være. 2024 startede desværre igen turbulent og i foråret meddelte Gert Møller Jensen, at han ønskede at fratræde sin stilling i løbet af sommeren 2024, da han prioriterede familie og geografi - kom fra Nordvestsjælland og ønskede sig tilbage. 

Sommermånederne og starten på efteråret bliver desværre også turbulent, med sygemelding fra forstander og viceforstander og en ansættelse af en ny forstander, der viste sig at være en fejlslagen ansættelse. To år efter Gert Møller Jensens ansættelse er en ny forstander nu på plads, Jacob Buris Andersen, der kom fra en lederstilling i UC Syd. – En ny ære kunne begynde Kaj Lindvig valgte i efteråret 2024 at træde tilbage som formand og overlade rorpinden til næstformand Steen Dall. I december 2024 fratrådte Kaj Lindvig tillige bestyrelsen.

Et hurtigt tilbageblik

De dækkende ord for perioden august 2022 til december 2024 – de fem semestre, må være 

”Patienten var syg, blev opereret, kom i medicinsk behandling, udskrevet, men patienten er endnu ikke helt rask”.

Uden den lokale støtte fra erhvervsliv og skolekreds var de 5 semestre ikke lykkedes. Undervejs har der været tilskud fra det lokale erhvervsliv på 325.000 kr – Tak til: Entreprenør Otto Chrestensen, P. Lindberg, Jørn Kudsk, Jakob Olesen, Per Kjær, Gram Murerforrretning. Nye initiativer blev sat i søen for også af andre veje at styrke kapitalberedskabet

- Betaling af kontingent for Skolekredsens medlemmer for flere år ad gangen. Et årskontingent koster 150 kr, men mange har valgt at følge bestyrelsens anbefaling og indbetale kontingent for 2-3-4 eller 5 år

- Salg af folkeaktier. En aktie koster 500 kr. Man hæfter ikke for andet end beløbet, hvis

noget går galt og aktien kan indfries til de 500 kr igen efter 5 år. Mange, både borgere i 6510 og personer udefra, har glædeligt valgt at købe aktier og ved udgangen af 2024 var der tegnet aktier for over 150.000 kr. Mange har valgt at tegne to aktier pr. person i husstanden, idet to aktier giver en gratis indgangsbillet til sommerkoncerten på Gram Slot den 31.05 – reelt koster to aktier derfor lidt over det halve. En generøs gave fra Gram Slot. 

Der er mulighed for stadig at købe folkeaktier ved henvendelse til Gitte Iversen i administrationen eller en af bestyrelsesmedlemmerne.

Skolens værdi for vort lokalsamfund

En Højskole med 13 ansatte, tilknytning af 25 timelærer og som er et aktivt sted, hvor op mod 30 elever og 50 kursister hver uge gennemfører forskellige kursusforløb er et aktiv for byen og lokalområdet. Der er fortsat lys i vinduerne, når man passerer de smukke gamle bygninger. – et andet af målene for bestyrelsen helt tilbage til august 2022


Annonce

Hvad kan du som borger få ud af Gram Højskole?

Foredrag

De fleste mandage gennemføres der åbne foredrag på skolen i auditoriet, der har plads til i alt 110 – 120 personer. Emnerne og foredragsholderne er mange. 

Hjemmesiden www. gramhojskole.dk viser de kommende arrangementer. Adgang til disse foredrag, der starter kl. 19.30 er gratis. Medlemmer af skolekredsen (150 kr pr. år) kan tilkøbe madbilletter til fællesspisningen kl. 18.00 – dette koster 75 kr. pr. person.

Korte kurser

Igen på hjemmesiden www.gramhojskole.dk kan du se de forskellige korte kurser der udbydes helt frem til udgangen af juli måned 2024 – i alt 55 kurser med varierende indhold. Et kursus koster ca 5.500 kr. men som medlem af skolekredsen får du en rabat på 1500 kr og vælger du at bo hjemme i perioden, er der yderligere 1000 kr at spare.

Ja, hvor kan man komme på et selvvalgt kursus for 3000 kr med eksterne dygtige kursusledere, gratis mad morgen, middag og aften og for syv-dages kurserne gratis udflugt.

Derudover møder du en række andre kursister med den samme interesse som dig – for mange et varigt bekendtskab.

Andre aktiviteter kan også have interesse:

- Fernisering i juni og december, hvor elevernes arbejde vises frem – keramik, tekstil mad

osv.

- Kunst ophænges, udlånt fra Statens kunstfond

Hold øje med hjemmesiden eller 6510NYT