På en regnfuld onsdag eftermiddag i september træder 6510-Nyts udsendte ind i Fole forsamlingshus, og begiver sig op på 1.sal. I et lille lokale holder det lokalhistoriske arkiv til, og for enden, ved et skrivebord, sidder initiativtageren til arkivet, 91-årige Inge Paulsen. Hun springer elegant op, da der bankes på døren. Inge er velklædt, smilende, og skulle det vise sig, yderst veltalende. Efter 70 år i Fole, med en enkelt afstikker til Enderup Skov, har hun meget på hjerte.
Inge faldt pladask for Fole
Inge Paulsen stammer fra Viborg, og da hun læste til lærer, mødte hun sin mand på seminariet. Parret ville gerne på landet efter endt uddannelse, og derfor søgte de job på Fole Skole i 1954. De var de eneste ansøgere og fik jobbet.
-Vi blev meget betagede, da vi ankom herude første gang på en solskinsdag. Ved indkørsel til byen kunne vi se skolen, kirken, købmanden og træerne på en gang. Jeg var bare solgt, fortæller Inge.
Annonce
Fole – Enderup Skov - Fole
De blev så solgt, at de blev hængende for livstid, dog var de lige en årrække bosiddende i Enderup Skov, da Inges mand, den tidligere borgmester i Gram Anton Paulsen, gerne ville prøve at eje noget jord i forbindelse med sin bopæl. Den drøm fik han opfyldt i Enderup Skov, hvorefter de nogle år senere igen flyttede tilbage til Fole. I 2002 byggede de et stort hus, som Inges mand desværre ikke nåede at bo i, da han døde før huset blev færdigt. Inge flyttede selv ind, og bor der endnu, hvor hun passer både hus og have selv.
-Jeg fik besøg af en kvinde fra kommunen for nylig. Hun sagde, ”hold da op, her er meget pænt over det hele”. Så de kan godt se, at jeg ikke har brug for hjælp, fortæller en stolt Inge.
Inge har kæmpet for skolen hele livet
Skolelukning af Fole Skole truede allerede i1970`erne, men det ville Inge ikke finde sig i.
-Vi kom op på mærkerne. Jeg var blevet vild med landsbyskoler. Vi kæmpede en hård kamp, men vi mistede dog 7. klasse. Den fik vi så tilbage igen 10 år efter, og det er hvis aldrig sket tidligere, at en skole fik det tilbage, som man engang havde taget, fortæller Inge.
I 1996 gik den dog ikke længere, da kommunalbestyrelsen lukkede skolen. Men også her var Inge aktiv og på forkant.
-Vi havde arbejdet lidt i kulissen med ideer til en friskole før vi lukkede, så da skolen lukkede, startede friskolen med de samme børn og de samme lærere, og jeg hjalp som frivillig på skolen i 15 år med alt muligt, fortæller Inge.
Lokalhistorisk Arkiv
I de sidste 10 år har Inge kastet en del af sin fritid på lokalhistorisk arkiv. Sammen med hendes mand og et par andre gik de i gang for mange år siden.
-Min mand og jeg gemte en masse ting herudefra. Vi samlede ind i bl.a. foreninger. Vi gemte alt med historisk værdi, og efter at vi i nogle år havde arbejdet på at få et fysisk sted at være med arkivet, lykkedes det med forsamlingshuset i 2013. Efter nogle år var der så kræfter, som ville flytte arkivet til Gram, men igen slog Inge bremsen i.
-Det bliver over mit lig, sagde jeg dengang, og vi kæmpede for, at det skulle blive herude, hvilket lykkedes, fortæller Inge.
Inge hjælper fortsat på det lokalhistoriske arkiv to gange om måneden et par timer, hvor folk kan kigge ind og få lidt hjælp fra Inge.
Stor familie
Inge Paulsen har med succes kæmpet sine kampe for det lille lokalsamfund gennem årene, og hun elsker fortsat tilværelsen i Fole, hvor hun i det store hus indimellem får besøg af sin familie, der består af tre børn, otte børnebørn og lige nu 14 oldebørn og to nye på vej.
-Jeg nyder det. Mit lange liv indtil nu skyldes gode gener, da mine forældre også blev gamle. Jeg prøver at spise lidt sundt, og så lader jeg mig ikke ophidse, slutter Inge med et herligt smil om læben.