100 års fødselsdag
- mange lys i lagkagen......
For 100 år siden, den 19. april 1925, blev Gram Frivillige Brandværn dannet. Og siden har det været en vigtig institution i 6510.
Gennem årene har mange mennesker brugt time efter time på at passe på bygninger og udstyr. Og så har de trænet, så man er klar til at rykke ud.
Åbent hus lørdag d. 26. april kl. 11-14
I dag (lørdag d. 26. april) er der åbent hus på brandstationen, hvor alle er velkomne til at komme og se biler, udstyr og faciliteter. I onsdags var alle brandfolkene samlet, så alt kunne være klar til de mange besøg. Bilerne blev vasket ekstra grundigt. Der blev fejet og gjort rent. For det er en stor dag.
Brandkaptajn Kim Asmussen fortæller:
Et brandværn er noget helt særligt. Når man er med, så bruger man mange timer på det. Der skal øves og gøres ved, så alle ved, hvor tingene ligger. I nogle familier har flere generationer været tilknyttet brandværnet. Så det ligger dybt i byens DNA.
Kaptajnerne
Kim Asmussen har været kaptajn i knap et halvt år, men han har været brandmand i mange år, siddet i bestyrelsen og bruger mange timer, så alt står klar.
En, der også har brugt mange timer i brandværnet, er den tidligere brandkaptajn Lars Damkjær:
Jeg blev brandmand i 1984, og i 27 år har jeg været kaptajn. Meget har ændret sig siden dengang. I dag er vi jo et topprofessionelt brandværn, hvor der er krav om deltagelse og uddannelse. Og så er der også kommet kvinder med i værnet. Det er jeg rigtig glad for, for det giver en god stemning, når der både er mænd og kvinder. Og så er de dygtige – det er det allervigtigste. Det er med til at sikre brandværnet, at folk af alle køn har lyst til at være med. Og jeg er også stolt over, at der nu er kommet en ny dygtig kaptajn i Kim. Han er virkelig dygtig.
Lars Damkjær kan fortælle i timevis om det værn, han har brændt for og levet for i så mange år.
"Bipperne"
Alle i brandværnet har i dag en bipper i lommen. Og når den larmer, så skal man møde ind på stationen inden for fem minutter. I gamle dage var der et horn, der hylede, og der var ringekæder. I dag trykker man på bipperen, og så kan man se, hvem der er på vej.
Som medlem af et frivilligt brandværn har man samme uddannelse som i de professionelle brandværn. Der er øvelse én gang hver måned plus en hel dag. Det er mange timer.
Hvad med fremtiden?
Michal Thamdrup der er leder i Børnehuset Nobi og med i brandværnet er ikke bekymret.
At være brandmand eller brandkvinde har igennem generationer altid fascineret både børn og voksne. Nobi har en stor tilknytning med brandværnet i både Gram og Arnum.
I Nobi ved børnene godt at bipperen som sidder i bæltet, er lige som en ”telefon” der ringer når der er brug for brandfolkene. Når bipperen bipper skal Michal og alle brandfolk skynde sig ned til brandbilerne.
Der kommer løbende børn, der har forældre, som er medlem at vores lokale brandværn. Derudover har vi også personale der er medlem af brandværn i deres lokalområde. Derfor er børnehaverne med jævne mellemrum på besøg på brandstationerne, for at se og opleve bilerne og udstyr.
Jeg er ikke bekymret for, at vi ikke kan rekruttere nye dygtige kollegaer i fremtiden – Gram frivillige brandværn er i blodet på både børn og voksne i Gram
Brandværnet hjælper til ved Pins’ i Gram, og når der er kulturdag og lignende arrangementer, så er de også en del af det.
Og du kan være sikker på, at de kommer den dag, du har brug for hjælpen.
6510NYT ønsker Gram Frivillige Brandværn tillykke med dagen.